Facebook
YouTube
https://www.linkedin.com/in/barbara-vakov-21a04274/
Instagram

příběhy z naší kuchyně & života

Shakshuka s květákem, kadeřávkem, hráškovými lusky a fetou

Shakshuka s květákem, kadeřávkem, hráškovými lusky a fetou

Shakshuka je jedno z těch jídel, který bych mohla jíst vlastně denně. Je plná zeleniny a dá se přizpůsobit tomu, co máte zrovna k dispozici doma. Vždycky ale potřebujete pasírovaná krájená rajčata, vejce, cibuli a česnek. Výborně k ní sedne kousek kvasového chleba. Já ji ale v naprosté většině případů jím jen tak, samotnou.

Co je třeba:

3 vejce

1 bílá cibule

2 stroužky česneku

dvě lžíce olivového oleje

půl lžičky kurkumy

půl lžičky červené papriky

půl lžičky mletého římského kmínu

půl lžičky mletého zázvoru

hrst nakrájeného kadeřávku

hrst cukrových hráškových lusků

pár kousků květáku (já jsem sehnala tenhle krásný v Kunratické stodole)

plechovka krájených pasírovaných rajčat

100 g sýru feta

sůl a pepř

Jak na to:

Nejdřív si na rozpáleným olivovým oleji osmahnu trochu na jemno nasekanou cibuli s česnek. Ten jen „rozbiju“ nožem při loupání a dám ho tam praktický celý. Nechci, aby byla shakshuka moc česneková. Jen je potřeba ji trochu ovonět. Potom přidám všechno koření, trochu ho osmahnu, aby začalo vonět. Potom přijde na řadu zelenina. Lusky jsem nechala celé, kadeřávek jsem nasekala. Nechám hodně krátce osmahnout, aby zelenina byla křupavá a zaliju rajčaty. Potom směs osolím, opepřím a dobře promíchám. Přidám kousky květáku a už nemíchám, aby zůstal hezky zelený. Lžící si udělám důlky a do každého klepnu jedno vajíčko. Zasypu kousky fety, přikryju poklicí a nechám probublávat cca 10 – 12 minut. Nakonec ještě zakápnu olivovým olejem a posypu sezamem nebo třeba petrželí.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *