Facebook
YouTube
https://www.linkedin.com/in/barbara-vakov-21a04274/
Instagram

příběhy z naší kuchyně & života

Asijská kokosová Tom Kha s krevetami

Asijská kokosová Tom Kha s krevetami

Jestli je nějaká polívka, kterou bych se mohla krmit od rána do večera tak je to asijská Tom Kha. Nejvíc na ní miluju, že všechna zelenina je krásně křupavá a má jemnou, lehce sladkou, chuť po tučným kokosovým mlíku. No boží. Obecně teda asijskou, speciálně vietnamskou, kuchyni zbožňuju. Hlavně proto, že je strašně rychlá a hrozně moc dobrá. V podstatě jde o to jednou za čas nakoupit do zásoby suroviny a omáčky a pak už je to rychlovka (kdo si troufá, doporučuju Sapu na nákupy 🙂 ) No dneska jsem si udělala takovou klasiku jemnou, ne moc pálivou, s krevetama.

Co je třeba:

400 ml kokosového mléka (značka AROY-D is da best!)

4 lžíce kokosové smetany (krému)

200 g loupaných krevet

1,5 litru zeleninového vývaru

6 žampionů

1/2 cukety

1/2 bílé cibule

1/2 červené cibule

1 stroužek česneku

1 limeta (z poloviny šťáva do polévka, polovinu nechte k servítování)

hrst asijské bazalky (citronové bazalky)

hrst koriandru

chilli papričky

lžíce rybí omáčky

lžíce medu

jarní cibulka

citronová tráva

Jak na to:

Všechny ingredience si nasekejte, bylinky stačí natrhat a připravte k vařiči. Hotový vývar přiveďte k varu. Přidejte do něj kokosové mléko, kokosový krém a kousky citronové trávy.  Nechte spolu projít varem. Potom začněte dochucovat. Přidejte med, limetovou šťávu, klidně dejte ještě trochu citronové šťávy, česnek nasekaný na plátky, cibulku. Nakonec přijde rybí omáčka.  Potom přijdou na řadu všechny ostatní ingredience, tj.cibule na tenké plátky, jarní cibulka na plátky, chilli paprička (stačí třeba jen dva plátky – na čím menší kousky ji nasekáte, tím víc bude polévka pálit a hlavně – chilli si můžete vždycky hodit rovnou do talíře, tak to nepřežeňte), cuketu na kousky a žampiony na plátky. Pokud máte krevety předvařený (růžový), stačí je v podstatě jen dát do hotové horké polévky na minutku, aby se prohřály. Pokud máte zamražené (šedé) krevety, dejte je do polévky tak, aby se vařily alespoň 6 minutek. Pak už si jen dejte polévku na talíř, dopřejte si tolik bylinek a chilli kolik máte rádi. Kdyžtak zakápněte trochou limety nebo citronu. Já si ještě dávám ráda opražený sezam.

Dobrou chuť!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *