Facebook
YouTube
https://www.linkedin.com/in/barbara-vakov-21a04274/
Instagram

příběhy z naší kuchyně & života

Vietnam bowl s mangoldovým soté a vepřovým masem

Vietnam bowl s mangoldovým soté a vepřovým masem

Kdo mě zná, tak ví, že vietnamská kuchyně je moje nejoblíbenější. Od závitků, přes nudle až k polévkám. Ale co miluju úplně njevíc je Bun bo Nam bo. Ještě jsem si na něj doma netroufla, ale nedávno jsem zkusila tuhle bowl a musím říct, že to bylo važně jedno z nejlepších vietnamských jídel, co jsem jedla. Se spoustou zeleniny, skvělým vepřovým masem a křupavým mangoldem. Prostě pecka. Kdo si troufnete, tak to určitě zkuste. Vietnamská kuchyně je trochu náročnější na suroviny, zato když už je doma máte, je strašně rychlá a jednoduchá. Oproti třeba české 🙂 .

Co je třeba:

Maso

300 g vepřové kýty

2 ks citronové trávy

3 lžíce oleje

šťáva z 1 citronu

2 lžíce rybí omáčky

2 stroužky česneku

Omáčka

1 stroužek česneku

rybí omáčka

rýžový ocet

třtinový cukr

voda

Mangoldové soté

2 svazky červeného mangoldu

1 stroužek česneku

šťáva z půlky citronu

2 oleje

sůl a pepř

černý a bílý sezam

špetka chilli vloček

Zelenina

okurka, mrkev – nakrájené na tenké hranolky

mungo a bambusové klíčky

smažená cibulka

čestvý koriandr

citronová bazalka

Nudle

uvařené rýžové nudle

Jak na to:

Nejdřív si připravte maso. Kýtu dejte na hodinu do mrazáku a potom nakrájejte na milimetr tlusté (resp.tenké 🙂 ) plátky. Naložte do směsi z oleje, citronové šťávy, citronové trávy (na plátky), česneku (na plátky) a rybí omáčky. Trošku můžete osolit (ale typicky nesolím). Nehcte odležet v lednici. Čím déle, tím lépe. Někdy ho nechám naložené klidně 48 hodin. Minimálně to chce dvě hodinky, aby maso nasáklo všechny chutě.

Během toho si připravte mangold. U něj záleží na tom, jak starý je. Mladý mangold nakrájejte celý (nebo klidně natrhejte). Já jsem měla už starší. To je potom třeba oddělit stonky od litů, protože každá část vyžaduje jinou dobu restování. Na oleji osmahněte na plátky nakrájený česnek a přidejte pokrájené stonky mangoldu. Potom přidejte i nakrájené nebo natrhané lístky. Rychle orestujte, osolte, opepřete, přidejte citron. Odsuňte mangold na kraj pánve a doprostřed vložte na rozpálenou pánev sezam. Až začne lupat, tak ho smíchejte s mangoldem. Přidejte chilli vločky (volitelně).

Na řadě je omáčka. Začněte tím, že si orestujte česnek, potom přidejte směs třtinového cukru, rýžového octa, rybí omáčky a vody a dodržujte poměr 1:2:4:8. Společně přiveďte k varu a hned odstavte. Přidejte chilli. Tady je množství chilli volitelné, ale myslete na to, že ho dáváte do horké směsi, takže se v omáčce pěkně vylouhuje 🙂 . Je možné ho přidat i do studené omáčky nebo až při servírování.

Připravte si misku, do misky dejte uvařené rýžové nudle, nakrájenou okurku a mrkev, klíčky, mangoldové soté a pusťte se do masa. Příprava masa musí být rychlá a na velkém plamenu. Do rozpáleného oleje vložte vepřové maso a restujte max 5 minut (maso je dobře proleželé, nasákle směsí a opravdu tenoučké, takže by 5, maximálně 8, minut mělo stačit). Dejte do misky a zasypejte smaženou cibulkou, koriandrem a citronovou bazalkou.

A je to!

Vím, že to vypadá složitě, ale jakmile se s přípravou vietnamské kuchyně seznámíte, je to potom opravdu rychlovka. A hlavně zdravá.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *