Facebook
YouTube
https://www.linkedin.com/in/barbara-vakov-21a04274/
Instagram

příběhy z naší kuchyně & života

Salát z cuket a lilku s konopným semínkem

Salát z cuket a lilku s konopným semínkem

Jestli jste ještě nezačali v kuchyni používat konopné semínko, je podle mě ten nejvyšší čas. Nejenom, že je velmi chutné (Juli loupané jí po lžičkách), ale je to takový malý zázrak plný těch nejcennějších olejů, vitaminů, železa, vápníku, zinku a tak dále a tak dále. Je skvělým doplňkem stravy v období psychické a fyzické zátěže. Stimuluje mozek, metabolismus a obranyschopnost. Dokonce je doporučováno pro osoby trpící Parkinsonovou chorobou. No prostě pecka. Poprvé jsem se s ním setkala na kurzu vaření, kde jsme z loupaného konopného semínka připravovali tabouleh (prostě jsme vyměnili bulgur za konopné semínko). Určitě loupané konopné semínko nepoužívejte v teplé kuchyni. Přišlo by o své unikátní vlastnosti a schopnosti. Dejte si ho do salátu, na chlebík, do mističky k televizi, do studených polévek nebo ráno do jogurtu spolu s granolou. Má vážně skvělou chuť. Tady je jeden tip jak upotřebit letní skližeň cuket a zkombinovat s konopným semínkem.

Co je třeba:

100 g loupaného konopného semínka

2 cukety (použila jsem žlutou a zelenou)

1 lilek

4 hrsti rukoly

4 hrsti salátových listů

sůl a pepř

olivový olej

nasekaná bazalka

citronová šťáva

půl lžičky rozmarýnu

lžička vinného octa

Jak na to:

Nejprve si připravte cukety a lilek. Nakrájejte na (půl) kolečka, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Dejte péct do trouby na cca 20 minut při 170 stupních. Potom si salátové listy smíchejte s citronovou šťávou, rozmarýnem, olivovým olejem, bazalkou a vinným octem. Přidejte lilky a cukety. Nakonec jemně rukama vmíchejte konopné semínko a (mega) zdravá večeře je hotová. Tento salát nemusí být vychlazený. Lilky a cukety lépe chutnají, když mají pokojovou teplotu. Proto je nejlepší ho připravovat těsně před jídlem.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *