Facebook
YouTube
https://www.linkedin.com/in/barbara-vakov-21a04274/
Instagram

příběhy z naší kuchyně & života

Babičky roláda na hory

Babičky roláda na hory

Myslím, že každý z nás má skupinu dobrot, které připravuje opakovaně a všichni už jsou právě na ty jeho specialitky zvyklí. Ondrova mamka má tuhle roládu (a pak taky jednu, kterou mám ještě mnohem raději, ale je snad jen z másla a cukru, takže to by mě asi milovníci zdravé stravy hned přestali sledovat 😀 😉 ). Podle mě je to jeden z takových těch rodinných receptů, který by se měl předávat dál. Navíc chutná skvěle, trochu po perníku a je plněná samými dobrotami. Vozíme ji s sebou nejčastěji na hory nebo na výlety, protože dlouho vydrží a taky drží tvar (což je pro nás, co sedíme rádi na batohu celkem důležité). Moc se mi líbí myšlenka zachovat staré recepty našich babiček, maminek i ty naše pro další generace –  co na můj blog asi řeknou moje prapravnoučata? Babi (Ondrova mamka) mi poslala recept, takže jí moc děkuju a tady je.

Co je třeba:

2 vejce

25 dkg práškového cukru

4 lžíce medu

10 dkg rostlinného tuku

špetka soli

půl čajové lžičky skořice

1 čajová lžička sody

60 dkg hladké mouky

1 vejce na potření

Náplň

25 dkg švestkových povidel

10 dkg nakrájených křížal ( nebo jiného sušeného ovoce)

10 dkg hrozinek

20 dkg sekaných ořechů

Jak na to:

Tuk s medem a cukrem utřeme do pěny, postupně zapracujeme vejce, skořici, prosátou mouku se solí a sodou. Vypracujeme polotuhé těsto, zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu několik hodin odležet. Těsto pak rozdělíme na 4 části. každou rozválíme na rozměr 25 x 30 cm, potřeme povidly a posypeme náplní. Srolujeme, a dáme vedle sebe na vymaštěný plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme. Pečeme asi 30 minut při 160 – 180°C. Po vychladnutí zabalíme každou do mikrotenové fólie a necháme několik dní uležet.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *