Facebook
YouTube
https://www.linkedin.com/in/barbara-vakov-21a04274/
Instagram

příběhy z naší kuchyně & života

Boží kapří polévka

Boží kapří polévka

Podle mě je to ta nejlepší polévka z kapříka, kterou si můžete připravit. Ale to si každý myslí o klasických rodinných receptech. Tak kdyby někdo hledat na poslední chvíli recept, zkuste třeba tento.

Co je třeba:

1 žlutá cibule

1 stroužek česneku

2 lžíce oleje

lžíce másla

4 mrkve

4 petržele

1 celer

sůl

1,5 litru rybího vývaru (dělám klasicky jako u kuřecího nebo jiného – ze skeletů, hlavy, koření a kořenové zeleniny)

kelímek tučné smetany (používám smatanu na šlehání)

pár kapek citronové šťávy

300 g kapřího masa (ideálně vykoštěného, nebo kosti vyberete po uvaření)

sůl

krutony z bílého chleba (není nutné)

Jak na to:

Nejprve si dejte vývar do velkého hrnce, dejte do něj polovinu kořenové zeleniny (tj. 2 mrkve, 2 petržele a půl celeru) a kapři maso. Nechte vařit, až bude zelenina změklá a tak akorát na zkus. Maso bude uvařené. Slijte vývar a dejte si maso i zeleninu stranou. Do jiného hrnce dejte rozehřát olej spolu s máslem a osmahněte cibulku s česnekem. Potom přidejte ostatní zeleninu, nastrouhanou na hrubo. opečte, aby se trochu uvolnila vůně a chuť. Zalijte vývarem a vařte cca 30 minut. Potom osolte a dejte do mixéru mixovat do úplně jemného krému. Vraťte do hrnce, dochuťte citronem a přidejte maso (bez kůstek) na kousky a nakrájenou vařenou zeleninu. Nakonec vmíchejte smetanua už nevařte. Můžete podávat s chlebovými krutonky anebo bez 🙂 .

Krásné Vánoce!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *