Facebook
YouTube
https://www.linkedin.com/in/barbara-vakov-21a04274/
Instagram

příběhy z naší kuchyně & života

Marokánky s pekanovými oříšky

Marokánky s pekanovými oříšky

Letošní Vánoce jsem se rozhodla dělat cukroví podle tradičních receptů. Pěkně se spoustou tučného másla a klasickým cukrem. Už jsem ho takhle nepřipravovala pěkných pár let. Marokánky u nás doma měly letos premiéru. A protože Ondra omylem koupil místo vlašských oříšků pekanové, tak jsme je zkusili použít. A dopadly opravdu skvěle. Nakonec jsem je potřela hořkou čokoládou s trochou másla. Pokud by měl někdo chuť právě na ty naše marokánky, tak tady je recept 😉 .

Co je třeba na cca 80 kousků:

500 ml smetany na šlehání

240 g cukru krupice

120 g másla

120 g polohrubé mouky

200 g pekanových ořechů (hrubě mletých, klidně v nich mohou zůstat větší kousky)

100 g rozinek

100 g brusinek

100 g kandovaného ovoce

200 g hořké čokolády a 2 lžíce másla na potření

Jak na to:

Nejprve si v hrnci zahřejte smetanu, cukr a máslo. Směs nechte projít varem, stáhněte plamen a přidejte mouku. Stále míchejte, jinak se utvoří hrudky. Pomalu se začne tvořit pevnější a pevnější hmota. Až směs přestane houstnout a začne se lehce přichytávat (ne připalovat!!!) ke dnu hrnce, tak ji vyjměte z hrnce a rovnou vložte do mísy robotu a za stálého míchání nechte vychladnout. Když je těsto chladné (respektive má zhruba pokojovou teplotu), tak přidejte rozinky, pekanové ořechy, brusinky a kandované ovoce. Vše dobře promíchejte. Potom tvarujte kuličky, které dlaní vždy stlačte do placiček. Dávejte je na plech na pečící papír dál od sebe – trochu se „rozjedou“. Vložte marokánky do trouby předehřáté na 150 stupňů asi na 15 – 20 minut. Upečené a vychlazené marokánky potřete z jedné strany čokoládou rozpuštěnou spolu s máslem v horké lázni.

A Vánoce mohou začít!



1 thought on “Marokánky s pekanovými oříšky”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *