Facebook
YouTube
https://www.linkedin.com/in/barbara-vakov-21a04274/
Instagram

příběhy z naší kuchyně & života

Zeleninová kari polévka

Zeleninová kari polévka

Kari u nás letos frčí. Nejvíc se mi na něm líbí, že je to opravdu rychlá večeře (za 15 minut hotová), která je ale opravdu výborná. Připravuji kari na nejrůznější způsoby. S masem, tofu, zeleninou…tahle polévka je veganská, tak trochu co dům dal, se spoustou kokosového mléka a hromadou skvělé zeleniny. Věřte mi, že jestli jste si ještě na kari doma nezvykli, tak jakmile ho jednou zkusíte, už nebudete chtít jinak. Fajn mi vlastně i přijde, že sice díky pikantnosti není tohle jídlo úplně vhodný pro děti. Já to řeším tak, že si vedle uvařím trochu jasmínové nebo basmati rýže a připravím pro malou v podstatě stejnou verzi, ale bez chilli papriček (v mém případě bez kari pasty). Základ je, si všechny suroviny nakrájet na jemno předem a potom už je jen „házet“ do woku.

Co je třeba:

lžíce kokosového oleje

lžíce červené kari pasty

lžička kurkumy

půl lžičky římského kmínu

1 bílá cibule

3 stonky citronové trávy

dvě hrsti řapíkatého celeru

dvě hrsti mrkve

hrst pórku

hrst lilku

hrst cukety

dvě hrsti batátů

koriandr

dva hrnky zeleninového vývaru

hrnek kokosového mléka

limetová šťáva

Jak na to:

Postup je opravdu velmi jednoduchý. Nejprve si rozehřejte olej, přidejte kari pastu a trochu ji osmahněte, až začne pěnit. Potom přidejte kurkumu, římský kmín a promíchejte. Pak jde na řadu zelenina. Kromě cibule vždy postupuji tak, že začínám tím druhem zeleniny, který na restování potřebuje nejvíc času. Na osmahnutou cibuli tedy přidám mrkev, citronovou trávu, řapíkatý celer, lilek, pórek a cuketu. Nechte orestovat, aby se zelenina pěkně opekla a potom přilijte vývar a kokosové mléko. Vložte také batáty nakrájené na kostky. Nechte společně provařit asi 10 minut a nakonec dochuťte koriandrem a limetovou šťávou.

Dobrou chuť!

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *